dimecres, 24 d’abril del 2013

Preparació dels remeis amb plantes

En la preparació casolana de remeis a base de plantes podem començar de la forma més senzilla i quotidiana de les infusions, passant per preparar una extracció alcohòlica o el.laborar un emplastre cicatritzant i vulnerari. Tenim la possibilitat de conèixer els usos més habituals dels diferents remeis, per poder-lo utilitzar en les dolències més habituals. 

Més avall anirem explicant les diferentes preparacions que podem fer amb les plantes.

Tisanes
És un recurs  fàcil i ràpid, amb un clar efecte curatiu. Podem utilizar la planta fresca o seca. Hi ha dos tipus de tisanes:
Infusions
Les farem quan utilitzem les parts fràgils de la planta, fulles, gemmes o flors.
En una tassa, poses una cullerada de les plantes escollides. A part, poses aigua al foc i quan comenci a bullir, omples la tassa. Ho barreges, es cobreix amb una tapa o un paper i es deixa que infusioni 15 minuts. Per últim és filtra i ja està llesta per prendre.
Infusió de poliol, de camamilla, de malva i plantatge, de caléndula, de saûc i orenga, de maria lluîsa…

Deccocions
A vegades necessitem un mètode més fort per extreure les propietats de les parts més dures de les plantes, com les tiges, escorces, arrels o baies.
Es posa una cullerada per 250ml d’aigua, es posa al foc i quan bulli, baixarem el foc i ho deixarem 15 minuts reposant, amb tapa perquè no es volatilitzin els olis essencials. Després es filtra i ja tenim la decocció llesta.
Decocció de té de roca, inflorescència de achillea, farigola i romaní...

Vins medicinals
Són preparats de sabor agradable i aromàtic. Utilitzarem una part de planta per cada 20 de vi. Es conserven en ampolles fosques, tapades amb taps de suro o tancades al buit.
Per preparar-los agafarem un recipient de vidre de boca ampla, posarem la quantitat indicada de planta. Es posa un decilitre, es barreja i es deixa reposar unes hores, fins que les plantes s’impregnin del líquid. Seguidament, posarem un altre decilitre, barregem i fem el mateix procés. Després posarem la resta de vi. Es deixarà reposar una semana, ben tancat. I cada dia caldrà barrejar el líquid. Després és filtrarà i es guardarà en ampolles.
Podem preparar bons vins aperitius i digestius. Es prendren a cullaradetes, sense superar la dosi prescrita.
Vi de flors de saüc o baies, vi digestiu amb plantes carminatives, orenga, sàlvia, calèndula...

Tintures
El.laborades a partir de la maceració de la planta o altres vegetals en un disolvent. Generalment utilitzem alcohol etílic, aigua o glicerina. Són els preparats que tenen més concentració de principis actius. En l'apartata "Pots i potinguetes" expliquem amb més detall els usos i l'el.laboració de les tintures.
Elaboració d'una tintura

Aplicacions externes
Les possibilitats en aplicacions superficials són infinites. Molt recomanables alhora d’alleugerir o sanar lesions a la pell.
Podem posar el preparat amb un bastonet o una mica de cotó fluix i aplicar-la en la zona afectada, deixant que actuï uns segons. Es pot repetir el procés vaires vegades al dia.

Colutoris i gàrgares
S’utilitzen colutoris preparats amb olis essencials, solucions glicerinades, alcohòliques o aquoses. Tambè tisanes el.laborades en funció de les propietats de la planta i les característiques de la dolencia. Especialment indicats per afeccions de la cavitat bucal.
Colutoris
Es prepara el colutori seguint la recepta. Se enjuaga la boca amb una petita quantitat del líquid, procurant que estigui en contacte amb la zona afectada i inclinant el cap si és necessari.  Passats un parell de minuts, escupir el líquid i repetir el procés.

Gàrgares
Es prepara el colutori i es posa a la boca una petita quantitat, tirant el cap enrera perquè el colutori vagi a parar al final de la boca, es fan gàrgares per remoure el líquid. Després d’uns segons, s’escup el líquid i es repeteix el procés.

Compreses
És una forma d’aplicació local amb una grassa o amb cotó impregnats del preparat.  Cada compresa tindrà un efecte específic, demulcent, refrescant, calmant, descongestiva o emolent. Es poden aplicar calentes o fredes segons la dolencia a tractar. La solución que es prepara és anàloga a les infusions i decoccions. S’aplica sobre la part afectada i es deixa actuar durant uns minuts i és repeteix l’operació. Per aconseguir bons resultats, la duració de la cura ha de ser de 15 minuts.

Emplastres
Són una variant de les compreses, a diferencia d’aquestes, són sempre curatives. D’aplicació externa, format per un líquid i argila. S’utilitza extenent la pasta entre dues gases o dins una tela molt fina i s’aplica sobre la pell. 
Emplastres amb verbena, romaní, argila...

Mascaretes facials
Es poden prepara de moltes maneres. Sòn per tractament facials; depuratius o detoxificants.
La forma més tradicional d’el.laborar-les és posant dues cullerades d’argila (també podem barrejar-hi  plantes), i anar afegint aigua fins a formar una pasta. S’aplica sobre el rostre evitant el contorn dels ulls. Dixant que actuî durant 20 minuts.

Mascaretes pel cabell
S’el.laboraran en funció del tipus de cabell i el problema que volguem solucionar. El mètode és igual al de les mascaretes facial només canvien els ingredients.  S’apliquen fent un suau massatge sobre el cabell i el cuir cabellut. Deixant que actuî el temps que faci falta.
Mascaretes d'olis vegetals o infusions d'herbes...

Banys de vapor o bafs
Per prepara la pell per absorbir al màxim les propietats de la mascareta podem fer-nos un bany de vapor per dilatar els poros i activar la circulació superficial amb el calor. Utilitzarem les mateixes herbes que per la mascareta. Sino aquí us deixo algunes recomanacions; les flors de caléndula, les flors de malva o flors de camamilla. 
Posarem en un litre d’aigua bullint quatre cullerades de la planta, ho remenarem i és deixa en infusió durant 15 minuts. Després exposem el rostre al vapor a uns 30 centímetres, cubrint el cap amb una tovallola. El temps recomanable són 15 minuts.

Inhalacions
Aquí també aprofitem les propietats de l’aigua calenta per extreure els principis actius de les plantes. Gràcies a aquest mètode es dilueixen en l’aire, és respiren i entren fins a les vies respiratòries. Utilitzarem plantes riques en olis essencials amb propietats balsàmiques i deseinfectants.
Posarem dos cullerades de la planta per mig litre d’aigua bullint, es remou i deixarem que vagi bullint mentre baixarem el foc. S’exposa el rostre a la color, tapat amb una tovallola. Un cop en posición es respira per la boca i pel nas. Així durant 10 minuts. L’aplicació pot repetir-se varies vegades al dia. Si cal abans d’anar a dormir.
Inhalacions de saûc per l’asma i la tos, menta, farigola, orenga...

Banys terapèutics
Es fonamenten en la capacitat de la pell de tot el cos per absorbir els principis actius dissolts en l’aigua calenta. Depenent de les propietats de la planta els banys poden ser estimulants, relaxants, suavitzants, descongestius…
Prepararem una infusió o una decocció de les plantes escollides. Normalment són entre 300 i 400 g per cinc litres d’aigua. Igual que en les preparacions anterior ho deixarem infusionar durant 15 minuts abans de posar-ho a la banyera.  En cap cas l’aigua de la banyera pot superar el 32ºC. La duració del bany sol ser d’uns 20 minuts. Aprofitarem per relaxar-nos i disfrutar d’un momento per nosaltres.

Maniluvi i pediluvi
Com el seu nom diu són els banys de mans i peus. Aquestes parts del cos estan vascularitzades i per tant, són capaces d’absorbir, de forma directa i natural, les substàncies medicinals dissoltes en l’aigua calenta.
Calentarem 5 litres d’aigua i quan bulli posarem 10 cullerades de la planta. Ho deixarem reposar en infusió 15 minuts, desprès ho filtrarem. El preparat ens dura una semana, epr això millor utilizar aigua envasada que no conté tanta cal. Si en bullir el líquid és redueix, podem afegir-hi un got d’aigua.
Ho aplicarem durant una setmana, un bany al matí i un a la nit. Els banys duraran 10 minuts. És necessari calentar cada vegada l’aigua, sense que bulli.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada