divendres, 5 d’abril del 2013

CAPS D'ASE

Lavandula stoechas L.

Sinonimia cast., cantuesa, cantuerca, tomillo borriquero, cat., caps d'ase, cabeçuda, timosa. timó mascle, romanill mascle, botja de Sant Joan.

Descripció: forma una mata llenyosa que pot arribar a fer 1 m d'alçada, amb les branques de la nova primavera amb moltes fulles, d'un color verd-blanquinós. Les flors es recullen en un ramet terminal, de quatre cares. Tota ella despren un aroma similar al de la lavanda.

Floració, a partir del mes de març.

Hàbitat, solells pedregosos, de la gran part de la Península Ibèrica, fins a més de 1.000 m d'altitud.


Virtuds i usos, són similars als de la lavanda. És una planta que des de sempre havia estat a la farmaciola natural de les cases. Utilitzada principalment com a antisèptic general, en l'aparició de malalties infectivocontagioses, infeccions genèriques o infeccions inespecífiques, tant en persones com en animals.

Un dels preparats més utilitzats antigament era l'aerosol, la part aèria o tija florida de la planta es feia bullir en aigua o es posava sobre brasa viva, i la persona o animal inspiraven aquell vapor o fum aromàtic.
Era motl utilitzat per a frenar els refredats ja que provoca una notòria descongestió nasofaringea i brancopulmunar,  o amb finalitat profilàctica per prevenir la pneumonia.

De manera habitual també s'ha usat per tal de combatre afeccions musculars, preferentment, les contusions, els dolors articulars, els dolors musculars. A partir de la part aèria o la tija es preparen tintures alcohòliques (maceració de la planta en alcohol de 96º).

RECEPTES NATURALS

Podem elaborar un alcohol de lavanda, espígol, caps d'ase que podrem utilitzar com a ambientador o per a fer inhalacions, posant-ne en un mocador, o unes gotes en el coixí abans d'anar a dormir. Ens ajudarà a calmar els nervis i a combatre els símptomes del refredat.
 
Ho farem a una proporció 1:5, és a dir, per una part de flors de lavanda posarem cinc parts d'alcohol de 96º. Ho deixem macerar dins de casa, durant deu dies, ho filtrem i ho guardem ben tapat. 

Ingredients
  • 100ml alcohol de 96º
  • 20 g de flors de lavanda seques
  • 25 gotes oli essencial de lavanda





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada